keskiviikko 1. elokuuta 2012

Papakokeen ikärasismi.

"Ensimmäinen papa-näyte kannattaa ottaa muutaman vuoden vuoden kuluttua yhdyntöjen aloittamisesta. Alle 20-vuotiailta ei ole aihetta ottaa papa-näytettä seulontatarkoituksessa. Näytteenottotaajuudessa huomioidaan yksilölliset riskitekijät, kuten tupakointi, partnereiden lukumäärä ja sukupuolitaudit. Rutiininomaiseksi näytteenottoväliksi 2–3 vuotta on kuitenkin yleensä riittävä." Terveyskirjasto

Mua ärsyttää se, että ehkäsyneuvolassa ne haluu heti ottaa papan. Se sattuu mua. Tehdessä ja sen jälkeen sattuu myös. Buranaa naamaan.

Kuten voi tosta ylhäältä (ja monesta muustakin paikasta) lukea, se suositellaan tehtäväksi 2-3 vuoden välein. Miks multa sitten otettaan joka kerta, kun käy neuvolassa?

Mä väitän, että se on ikärasismia. Tädit ei usko, että mun mies on mun ainut ja mä oon miehen ainut, koska ollaan niin nuoria. Lapsia. "Eihän 15-, 16-, 17-, 18-, 19-vuotias voi mitenkään olla monogaaminen!" ajattelee tädit hymy korvissa, kun yritän kieltäytyä kohteliaasti. "Kyllä se on sen viruksen kuitenki saanut."

PS. TOO MUCH INFORMATION-varoitus!

Mun eka papa otettiin noin kuukausi "ekan kerran" jälkeen. Hankin sillon suoraan pillerit. Mulla ei oo riskitekijöitä minkäänlaisia; ei suvussa, en polta, eikä oo sukupuolitauteja. Why God, why?

5 kommenttia:

 1. Kantsii käydä yksityisellä. mä kävin kerran terveyskeskuksessa enkä muuten sen jälkeen mene! sattu niin pirusti ja kesti vaikka kuinka kauan. sen jälkeen tuli järkyttävät mahakivut ja krampit ja oksetti. seuraavalla kerralla menin yksityiselle ja se otti sen muutamassa sekunnissa eikä sattunut yhtään! kysyinkin siltä, että joko sä sen otit :D suosittelen siis lämpimästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no täytyy kattoo sitä sitten joskus ku alkaa taas olla sen aika. en vielä ainakaan vuoteen sinne suostu!:D

   Poista
 2. tosi erikoista toimintaa o_O
  Ei tampereella ainakaan oteta noin usein papaa (ja yleensä vaan käsketään meneen labraan ilman lähetettä ja sit sen joutuu maksaan ite). Ainakin nuorisoneuvolassa otettiin vaan joka kerta klamydiakoe virtsasta.

  VastaaPoista
 3. Onpa kummaa kyllä... Itse en ole törmännyt tuohon asenteeseen ja pillereitä söin ennen raskautta kuitenkin 16vuotiaasta asti ja nykyisen miehenkin kanssa olen ollut vajaa 18vuotiaasta. Kunnallisessa ehkäisyneuvolassa ehdin käydä kahdesti ennen täysi-ikäisyyttä ja siellä papa otettiin kerran. Sen jälkeen tosiaan käynyt yksityisellä ja siellä on ollut käytäntönä kahden vuoden välein kun on vakisuhteessa. Ehkä sitten yksityisellä eri asenne, tai sitten vaan paikasta kiinni.

  Ps. Blogisi uusi lukija ilmoittautuu! Ja kiva kun liityit lukemaan blogiani! :)

  VastaaPoista
 4. Uskon että on paikkakuntakohtaista. Tampereella tosiaan joutuu maksamaan itse ja nuorisoneuvolassa kyselivät onkohan tarvetta. Muualla olen aina sanonut käyntikertani ja kertonut tarvittavat tiedot enkä silti ole eläessäni joutunut papakokeeseen kuin 4kertaa, vaikka en mikään siveyden sipuli ole koskaan ollut.

  VastaaPoista